Advertentie:

Assen – In een kringloopwinkel in Assen is woensdagochtend een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De EOD heeft de bom opgehaald en onschadelijk gemaakt.

De bom werd rond 07:00 uur aangetroffen door de eigenaar van het pand. De vorm van het voorwerp viel hem meteen op. “Ik kwam binnen en dacht: ‘Wat is dat?’. Ik trok eraan, en ik dacht eerst dat een houder voor een droogmolen was, maar het bleek een bom te zijn!”, vertelt hij aan Nu. Door zijn verleden als agent herkende hij de bom al snel als bom.
Door de nummers die op de bom stonden te Googlen werd werd zijn vermoeden bevestigd. Hierop schakelde hij de politie in. Een specialist wist hem te melden dat het om een lichte vliegtuigbom ging die hij binnen had gekregen

Niets vermoedend

De bom is waarschijnlijk niets vermoedend mee genomen uit een leegstaande woning. De kringloopwinkel haalt voor haar collectie wel vaker spullen op uit leegstaande woningen. Waarschijnlijk heeft een medewerker de bom, die in een schoenendoos zat, mee genomen.

Volgens Mulder is het zeer uitzonderlijk dat er een dergelijk voorwerp in zijn winkel ligt. “Een vuurwapen is weleens voorgekomen, maar een bom zeker niet.”

Mulder heeft de bom in een kluis gelegd, totdat de EOD arriveert. “Ik hoop dat ze snel komen, want ik vind het maar niks”, zegt hij.